Waarom Gen Z opnieuw verliefd is op print

Print is weer hip, en die groeiende populariteit is vooral te danken aan … Gen Z. Steeds meer jongeren die nooit een wereld gekend hebben zonder internet of smartphone, vinden de weg naar boeken, magazines en prints. Vanwaar die ommezwaai?
“Papier hier” zegt Hollebolle Gijs al decennialang. Hoe zou hij klinken als hij in de jaren 90 of nillies geboren was? Hetzelfde, zo blijkt. Want net als het papierverslindende figuur in de Efteling hebben steeds meer jongeren een onstilbare honger naar boeken, magazines, vakbladen en prints.
Jongeren appen, zitten op social media, surfen op het web en streamen series, films en muziek. Maar wat ze níet digitaal doen, volgens een onderzoek van boeken-kennisplatform KVB Boekwerk, is lezen: onder de 12/13-jarigen geeft bijna driekwart aan enkel papieren boeken te lezen. Tegen de tijd dat ze zeventien zijn leest de helft van de lezers nog steeds enkel op papier. En het aantal lezers onder de 15 tot 24-jarigen is tijdens corona met 16 procent gestegen. Hoe komt dat jongeren steeds meer print lezen naast hun online mediaconsumptie?
Print als ode aan de nostalgie
Vintage en retro zijn anno 2023 dé modewoorden. En dan spreken we niet alleen over tweedehands kledij en vintage meubels. Ook andere souvenirs uit het verleden, van elpees en polaroids tot posters, kaartjes en magazines zijn terug helemaal ‘in’. Gedrukte uitgaven worden opnieuw gezien als leuke en waardevolle hebbedingen met een nostalgische waarde. Je kan ze verzamelen, inkaderen en aan de muur hangen, er in krabbelen, inspiratie uithalen of zelf creatief mee aan de slag gaan.
Print als betrouwbare informatiebron
Dankzij sociale media kan iedereen publisher zijn. Dat levert heel veel bingeable content op – denk: TikTok – maar het is ook gemakkelijker dan ooit om fake news te verspreiden. Hoewel Gen Z geen wereld zonder internet kent, lijkt deze generatie er wel het meest kritisch mee om te gaan. Zo bleek ook uit een Amerikaans onderzoek. Daarin gaven universiteitsstudenten aan dat ze voor geloofwaardige informatie meer vertrouwen hebben in gedrukte media dan online media. Vooral kranten en tijdschriften werden geraadpleegd. Met andere woorden: in print we trust. Ook Olaf Hartmann van het Multisense Institute for Sensory Marketing in Duitsland beaamt dat wat je op papier ziet staan, meer vertrouwen oogst. Hij zegt: “Onze tastzin is ons waarheidszintuig, en dat kan je niet bedotten.”
Print als visitekaartje
Instagrammable dorpspleintjes op vakantie. Pinterest perfect interieurs. Zien en gezien worden beperkt zich alleen niet tot sociale media. Ook drukwerk kan een imago vormgeven. Het grote beeldbewustzijn bij jongeren maakt van boeken, tijdschriften en prints namelijk het perfecte visitekaartje. Jonge mensen willen opnieuw gezien worden met een fysiek exemplaar van hun favoriete tijdschrift. Of waarom geen boek? Het ontstaan van #booktok maakte lezen en een tot de nok gevulde boekenkast weer hip.
Print als rustmoment
De keuze voor een fysiek boek in plaats van een e-book is ook een manier van Gen Z om zich los te koppelen van de digitale ruis waarmee ze constant te maken hebben.
Een fysiek boek heeft een begin en een einde terwijl de hoeveelheid online content schijnbaar eindeloos is. Bovendien is er de extra schermtijd die je nodig hebt om een e-book te lezen. Die voelt niet aan als vrije tijd, zeker voor jongeren die op school of op het werk al veel tijd online spenderen.
Tenslotte biedt een fysiek boek of tijdschrift ook een andere, tactiele ervaring. Drukwerk vasthouden in je handen en erdoor bladeren is iets heel anders dan een duim die van links naar rechts en van boven naar onder over een scherm beweegt, toch?